Pazar, Nisan 16, 2017

Karşılaştığım Müzikler #0013 || 170416


Bu Pazar günümü sosyal medyada ve televizyonlarda harcamak yerine bir müzik yazısı yazarak geçireyim dedim, kendime de müzik dinlemeyi (ve keşfetmeyi) sevenlere bir faydam olsun.

Ayrıca şurada da belirttiğim gibi, gönlünüzü ferah tutun, hayırlı günler yakın!

Bir de Karşılaştığım Müzikler yazılarını artık biriktirerek değil de karşılaştıkça tek tek ya da azar azar yazmak gibi bir fikir geldi, bakalım önümüzdeki günlerde seyrek ama çok müzikli yazılar mı olacak yoksa sık ama az müzikliler mi hep beraber göreceğiz.

---

1. Veys Colak - Her Gece


Veys Colak'ın paylaştıklarını sürekli takip ediyorum, kendisi bu kez de şahane bir Mirkelam yorumuyla karşımızda, videoyu da Murat Gündüz çekmiş. Sadece çalmıyor, söylüyor da, bu aralar Mirkelam'a bir dönüş var, ne güzel! Siz de bu adamı takip edin bazen kendi şarkılarını bazen de yorumladıklarını paylaşıyor.

2. Ara Dinkjian - Ağladıkça


Bu topraklarda iz bırakan, yaşayan en büyük isimlerden biriyle karşı karşıyayız bu kez: Ara Dinkjian. Kendisi üzerimizde kapanmaz izler bırakan nice şarkının arkasındaki isimdir, bu videoda da Groovypedia Studio Sessions'ta efsane şarkılarından Ağladıkça'ya çalıyor. İnsan izlerken, dinlerken kayboluyor.

3. Barış Uğur - Ardıç Dede


Karşılaştığım Müzikler serisinin olmazsa olmazlarından biri haline gelen Bi' Şarkım Var! Stüdyo albümünden bir yeni video daha geldi. Barış Uğur'un Ardıç Dede şarkısı. Albümün belki de en kadife sesli hikâye anlatıcısı Barış Uğur, size tatlı bir masal söylüyor, gözünüzü kapatın ve Ardıç Dede'nin hayatını hayal edin diye.

4. Deniz Tekin - Bende Bir Problem Var


Deniz Tekin geçtiğimiz günlerde ilk albümünü Avrupa Müzik etiketiyle yayınladı! Kendisinin zaten güzelce büyüyen bir dinleyici kitlesi oluşmuştu son yıllarda, bence Kozakuluçka adlı albüm hem beklenti içindeki bu kitleye, hem de onu tanımayanlara iyi geldi. Türkçe söylenmiyormuşçasına tınlayan ama Türkçe ve güzel sözlerle dolu bir albüm. İlk klip de Bende Bir Problem Var şarkısına gelmiş, ne yazık ki klibi kim çekmiş hiçbir bilgi yok videonun altında ama klibi izleyince Deniz Tekin'in ne kadar da sen ben gibi bir insan olduğunu görüp kendisini daha çok sevebilirsiniz.

5. Uran Apak - Hayal Oluruz


Çekmeköy Underground adlı bir film var yanlış anlamadıysam ve Uran Apak da bu filmin müziklerinden olan Hayal Oluruz'u yapmış yine yanlış anlamadıysam. Buradan tüm YouTube'a video, klip, şarkı yükleyenlere bir çağrı yapayım, o alttaki bilgi kısımlarını doldurmaktan çekinmeyin ki o müziğe ulaşanlar -şayet merak ediyorlarsa- tam olarak neye ulaştıklarına öğrensin. Bu bir şarkıysa kayıtta kim ne çalmış, beste ve güfte kime ait, stüdyo ve kayıt zamanı varsa sesi düzenleyenler kimler veya bu bir video ise kim çekti, çekene kim yardım etti gibi gibi. Bu tip künye/kimlik bilgilerinin yanı sıra bir de o alanda varsa şarkının hikâyesi veya amacı da anlatılsa dünya daha da güzel bir yer olur. Hep üzerinde yazacağım deyip hiç vakit bulamadığım bir konu bu. Her neyse çok güzel bir şarkı bence, dinleyin.

6. Ahmet Ali Arslan - Konser


Akustikhane yine yeni bölümler koymaya başladı bu aralar. Keyifle izlediğim bu bölümlerden ilk karşılaştığım Ahmet Ali Arslan'ın bölümü oldu. Bolca şarkı, arada keyifli sohbetler, şahane bir pazar dinletisi kısacası. Tanımıyorsanız da Ahmet Ali Arslan ve yetenekli insanlarda oluşmuş ekibini dikkatle takip edin derim.

7. Can Güngör - Konser


Akustikhane'den başlamışken devam, çağımızın en kritik şarkı yapımcılarından Can Güngör'ün ve yine güzel müzisyenlerden müteşekkil ekibinin 8 güzel şarkı ve ara sohbetlerden oluşan performansını kaçırmayın derim.

8. Sahte Rakı & İrfan Alış - Fareler ve İnsanlar


Peyk adam İrfan Alış bu kez Sahte Rakı ekibiyle ortak yeni bir kayıt yayınladı. Fareler ve İnsanlar benim doğduğum yıl ölmüş bir şairin şiiri Oktay Rifat Horozcu. İrfan Alış ve Serdal Özsoy bu şiiri 1991'de bestelemişler, kaydı da bu günlere kısmetmiş. Kendinizi bir anda havalara girmiş buluyorsunuz şarkıyı dinlerken. Şunun şurasında minnacık bir kapan bu...

9. Neyse - Kahreddin


Neyse geçtiğimiz ay yeni bir albüm yayınlamış, Haykırmadan Anlatamam adında, işte bu albümün sanıyorum ki ilk klibi Kahreddin adlı şarkıya gelmiş. Videonun altında bilgi yok ama en azından Neyse'nin Facebook sayfasından bu klibi Can Fakıoğlu ve Hürcan Emre Yılmazer'in çektiğini öğreniyoruz, masalsı güzel bir klip, şarkı da sıkı şarkı. Albümü daha detaylı dinleyemedim, dinleyeceğim ama. Bir de Neyse deyince aklıma hem onların efsane Cem Karaca yorumu geliyor: Durduramayacaklar.

10. Son Fersah - Kendi Kıyametin


Son Fersah adlı cayır cayır grubumuz geçtiğimiz sene bir EP yayınlamış yine Son Fersah isminde. İşbu dinlediğiniz şarkı Kendi Kıyametin de o kısa çaların içinden bir parça. Şarkının güzel videosunu ise Silvyo Behmoaras çekmiş ki zaten bu şarkıyla karşılaşma hikâyem de böyle oldu. Önce şarkıyı dinliyor ve izliyor sonra kendi kıyametimizden koşarak kaçıyoruz.

11. F.Ö.K. - Erkete


Cayır cayır bir başka şarkıyla devam edelim, F.Ö.K. adlı ekibin Erekte adlı şarkısı ve bu şarkının Murat Bolayır tarafından çekilmiş videosu huzurlarınızda. Gaz ise gaz, punk ise punk diyorum.

---

- Bade Okçuoğlu bir şarkı paylaştı geçtiğimiz günlerde Satürn Döner adında, Mehmet Esemen ve Emre Can Sarısayın ile yapılmış bir kayıt, etkileyici bir şarkı, Facebook'ta olduğu için video, buraya gömemedim, yazının altındaki bağlantılara koyuyorum bu sebeple.

- Birant Göçeli'nin bir tiyatro oyunu için yaptığı Gloomy Red bu yazının videosuz müzikleri arasında. Oyunsuz bile etkileyici, oyunuyla da izlemek lazım tabii.

- Reisler reisi Björk ablamız yine akıl alan bir şarkı Notget ile beklemediğim anda karşıma çıkıp beni korkudan geriye sıçrattı. Dinleyin ve izleyin. Tabii bizim VR ekipmanımız yok, olsa sanırım her şey bambaşka olurdu. Warren Du Preez ve Nick Thornton Jones yönetmişler bu işi.

- Bir de Hemi'den bir ses geldi uzun zaman sonra. Kısmette kardeşiyle aynı listede yer alması varmış demek. Dinleyin.

---

Tekrar eden not: Mesela bu şarkıları ya da albümleri dinlediniz, beğendiniz, naçizane tavsiyem seveceğini düşündüğünüz birilerine de yollayın ya da dinletin. Böylece güzel müziklerin de kötü müzikler kadar yayılma şansı olur.

Serinin önceki yazılarına buradan ulaşabilirsiniz:

Hiç yorum yok: